• Nincsenek termékek a kosárban.
1804

Mire nyitsz ki? Mire nyitod ki magadat? Mit engedsz be?

Felkészültél rá?

Ami történik az életedben, az megtervezett avagy váratlan dolog? 

Vannak, akik úgy élik az életüket, ahogy a fű nő. Reggel felkelnek, történik velük mindenféle, általában ugyanaz, rutinszerűen, majd eljön az este, a villanyoltás. Reggel bekapcsolás, este kikapcsolás. Ami közte van, az a vegetáció adott szintje. Nincs terv, cél, motiváció. 

Gyerekkoromban történt, szülőfalumban. A temetési menetet nézték a járókelők, az egyik megjegyezte: hát még csak 70 évet élt? A másik ráfelelt: élt a fenét, csak vót.

Tehát van az, aki csak úgy van/elvan az életében, s van, aki éli is azt.

Hogyan tudjuk segíteni azt, hogy valóban megéljük létünket, hogy részese legyünk, főszereplőjévé váljuk, és életünk forgatókönyvét is mi írjuk? Milyen gyakorlati segítség szolgál javunkra? 
Hasznos dolog tervet készíteni arról, mit szeretnénk elérni, megvalósítani az életünkben. Ez legyen egy hosszútávú terv, belekerülhet családi előrejutás (család teremtése, gyerekek); egzisztenciális, anyagi gyarapodás; költözés; munkával kapcsolatos változások, stb. Nyilván tervünk nem negatív dolgok megéléséről szól, hanem sikerről, teremtésről, megvalósításról. Álmok, vágyak ? ezekből lesznek a célok. Amikor a cél megszületik, s ehhez társul a szándék, akkor indul el a megvalósulás. Amíg szándék nincs, addig minden csak álmodozás, vágyakozás.

Mi is a szándék? Az akarom. Hányszor szóltak ránk gyermekkorunkban: mi az, hogy akarod??? Legfeljebb szeretnéd! Hát, kéremszépen, amíg csak szeretnénk valamit, addig nem lesz belőle teremtés, addig az csak álmodozás. Akarat kell a megvalósításhoz. A szándék, az akarat energiája indítja el a cselekvést. 
Tehát, visszatérve tervünkhöz: minden cél mellé írjunk egy megvalósítási időpontot. Például: legkésőbb öt éven belül (vagy 30 éves koromra) önálló, saját lakásomban fogok élni. Vagy: legkésőbb 10 év múlva saját vállalkozásom biztos egzisztenciát jelent számomra, s családi céget hozok létre. És így tovább. Minden konkretizálás erősíti a megvalósulást. Hozzáilleszthető helyszín, személyek (kikkel ? általánosságban vagy konkrétan) stb.

Így már készíthetünk egy táblázatot, amiben időrendi sorrendben (megvalósítási sorrendben) szerepelnek céljaink.
Minden célkitűzés mellé írjuk oda, mi motivál bennünket a megvalósításra: siker megélése, boldog családi élet teremtése, elégedettség érzése, harmónia és kiegyensúlyozottság, nyugalom…
Ezt a táblázatot tűzzük ki a hálószobában ? és minden este pihentessük rajta szemünket elalvás előtt, s reggel erre vessük első pillantásunkat. 
Itt az ideje, elmúlt a tél, ébredjünk fel, s vegyük kezünkbe életünk irányítását.

dr. Varju Márta alapító főszerkesztő