• Nincsenek termékek a kosárban.
17-1

Ahogy mész az úton, tekinteted rátéved egy szóra, lehet, hogy nap-mint-nap látod a hirdetőtáblán, de eddig észre sem vetted.
Beszélnek melletted, s a szövegből kiemelődik egy mondat, tudod, neked szól, hozzád szól. Neked küldik. Álmot látnak. Neked. Barátod felhív, veled álmodott. S amit elmond, rég keresett válasszal cseng össze.
Találkozol, váratlanul, rég nem látott ismerőssel. Alakja felidéz egy emléket, valamit, amit épp most keresel az életedben…
Beszélgetsz valakivel. Mindegy miről, s a szófolyamból, önálló életre kelve, előemelődik pár mondat, szinte semmi köze az addig mondottakhoz –, de hirtelen különös jelentőséget kap, mintha szövegkiemelővel átfestette volna valaki, neked, hogy lásd. Neked, hogy halld. Megérkezik hozzád egy kliens. Hozza problémáját, s a szinte monoton történet hirtelen színessé válik, elkezd élni, s tudod, ezt a történetet neked hozta, neked küldték. Mert a tied. Téged tanít, hozzád szól. Igen, új jelentést kap Hemingway híres mondata:… érted szól a harang… Neked szól. Tudod már, hogy jelekkel tarkított a világ. Hogy útjelzők vannak elhelyezve. Hogy másként szól, más színnel színezett az egyik, és mással a másik út. Igen, más a zenéje, a ritmusa, a hangja, más a zengése.
Először el sem tudod hinni, …biztosan tévedek…nincsenek ilyen véletlenek…
aztán újra, és újra jönnek a jelek. Már elkezded figyelni. Már rátalál a szemed, rátalál a füled az üzenetre. Már hallásod lesz hozzá, már látásod lesz rá. Mintha egy idegen nyelvet tanulnál, már vannak ismerős szavak, vannak kifejezések, melynek tudod a jelentését, már kezded érezni a tudást.
És egyre több sors jön eléd, mely tanít téged, mely neked mutat utat, azt, amit már megjártál, vagy azt, ami még előtted van. Őseid jelennek meg más életében, sorsuk visszaköszön egy más történetben, magyarázva, hogyan tették. Kiért tették. Miért tették. Honnan jöttek. S magyarázza, mi van benned, ki van benned. Milyenek voltak ők, akik előtted jártak, ők, akik ott léteznek körülötted, egy másik dimenzióban. Tanít az élet. Minden sors a tiéd is. Minden emberben ott vagy, s mindenkit magadban hordasz. Néha egyik, máskor másik kerül előre, s nyújtja a kezét, emlékszel, mit mutattam?
dr. Varju Márta